Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Νέο 5ευρω

Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Το ολοκαίνουργιο και κολλαριστό χαρτονόμισμα έχει άρωμα ελληνικό -δηλαδή βρωμοκοπάει-, αφού απεικονίζει μια προσωπογραφία της Ευρώπης όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία, αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη -για να είναι πιο ελληνοπρεπές το τάλιρο- να αποτυπωθεί ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής που τρώει Frozen Yogurt στο Μοναστηράκι. 


Πολλοί πιστεύουν πως η αλλαγή στην εμφάνιση του χαρτονομίσματος -και η ελληνική αύρα που του δόθηκε- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια κίνηση συμβολική, αφού κατά πάσα πιθανότητα οι Ευρωπαίοι θέλουν να προετοιμάσουν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επερχόμενη φτώχεια -που αυτήν κι αν θα 'χει άρωμα ελληνικό-, αλλά και για την έξοδό τους από το ευρώ και την επιστροφή τους στη δραχμή.  


Το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 2 Μαϊού, ωστόσο μέχρι τότε είναι κάπως αμφίβολο αν στην Ελλάδα θα έχουμε ακόμα ευρώ ώστε να το χαρούμε - μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να βγει κάνας ΣΥΡΙΖΑ και να μας γυρίσει στο Φοίνικα. 


Η παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος έγινε στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης <<Το νέο πρόσωπο του ευρώ>>, αν και το ευρώ δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει πρόσωπο -γιατί είναι απλά ένα κωλόχαρτο- αν δεν αλλάξουν πρώτα αυτοί που το υπηρετούν. 


Μετά το τέλος της παρουσίασης του νέου τάλιρου, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε την σκυτάλη στον Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος παρουσίασε τη νέα κολεξιόν εσωρούχων με τίτλο <<Άσπρο κώλο σαν τη νύφη να 'χαμε κι εμείς οι γύφτοι>>.